hyresratt-sverige.se: Hitta hyresrätter i Sverige

Hitta hyresrätter i Sverige

Söker du en hyresbostad? Om du söker en bostad att hyra har du kommit till rätt plats. Kampen om hyresbostäder har blivit allt hårdare bland studerande och andra sökande. Men det finns fortfarande goda möjligheter att hitta en bostad att hyra som passar just dina behov. Klicka på länkarna till vänster för att påbörja din sökning av en hyresbostad och få en överblick över alla bostäder på marknaden som finns tillgängliga för uthyrning.

Lycka till!

Icon CO2 neutral website English transparent.png

Minskat inkomstkrav för boende i hyreslägenhet

Tre stora bostadsbolag i Västerås, nämligen Mimer, Sandvikenhus och Uppsalahem har valt att slopa inkomstkraven för att få en hyreslägenhet. Risken för att hyresskulden skulle öka på grund av sena hyror, eller oförmågan att betala var hög. Det har däremot visat sig gå i helt rätt riktning, och det har än så länge inte påvisats någon negativ riktning för de boende i hyreslägenheter skötta av bolagen. Det har därför visat sig att om inkomstkraven inte har en reell funktion, så är det endast en bidragande faktor till en ojämställd bostadsmarknad. Detta har bolagen i Västerås nu fått bukt på, och samtidigt ökat inflytandet över en mer jämställd och inkluderande marknad för hyreslägenheter. Här kan du läsa mer.

Ljudkänslig hyresgäst i hyreslägenhet i Göteborg

En hyresgäst i Götaland i Göteborg lider av diagnosen hyperakusi vilket innebär extrem ljudkänslighet. Kvinnan har dessutom utmattningssyndrom, stresskänslighet och ångest vilket förvärras om hon inte kan vila i hyreslägenheten. Detta har lett till att hyresnämnden tillåter kvinnan att hyra ut i andra hand, så att hon istället kan flytta ut på landet. Andrahandsuthyrningen av lägenheten kommer dock sträckas till max ett år. Läs mer här.

Brottsförebyggare i Malmö vill köpa upp hyresrätter

I Möllevången i Malmö så vill brottsförebyggare vid BID kunna minska antalet oseriösa fastighetsägare till hyresrätter genom att köpa ut dem. Polisen har även en central roll i detta projekt som också är kopplat till problemhärdar kopplat till droger. Malmö stad samarbetar även med olika andra föreningar med målet att skapa trygghet och stabilitet för de boende i hyresätter runtom i området. Geografiskt sett så omfattar Möllevången gatorna Rådmansvången, Triangeln och Södervärn. Läs vidare här.

Höjning för hyreslägenheter i Uppsala är klar

Förhandlingarna för hyror av hyreslägenheter tillhörande Uppsalahem är färdiga. Höjningen landar på 1,85 procent och påverkar cirka 17 000 hyresgäster. Normalt så höjs hyrorna från den 1 juli, men Hyresgästöfreningen i Uppsala lyckades skjuta på datumet till den 1 september. Jämfört med förra året så höjdes hyrorna med 2,25 procent vilket på så sätt blir en mindre påfrestning för hyresgästerna i år. Det har varit svårare att inleda hyresförhandlingar på grund av coronakrisen, vilket gjort att många av hyresgästernas privatekonomi har påverkats. På så sätt har föreningen varit tvungen att ta hänsyn till detta i förhandlingarna. Läs mer här.

Fler svenska barn växer upp i villa än utländska

En undersökning i hela landet påvisar att det spelar stor roll varifrån föräldrar härstammar för vilken boendeform barnen växer upp i. Hela 70 procent av barn med svensk bakgrund bor i radhus eller villa, jämfört med ca 25 procent av barn med utländsk bakgrund. Dessutom skiljer sig bostadsytan markant åt beroende på vilken kommun man växt upp i. Stockholm är till exempel en av de kommuner med minst bostadsyta per person. Att bo i hyresrätt är ofta väldigt dyrt vilket skapar problem för de fler låginkomsttagare som bor där. Däremot kräver boende i villa större ekonomiska besparingar. Här kan du läsa vidare.

Västerås har lika många hyresrätter som bostadsrätter

Fördelningen mellan bostadsrätter och hyresrätter skiljer sig rejält om man jämför Sveriges 25 största kommuner. Västerås står ut markant eftersom de har nästan precis lika många hyresrätter som bostadsrätter på marknaden. Det handlar om ca 50 stycken av vardera boendeform. I andra delar av landet är den generella trenden att hyresrätter ligger högre än andelen bostadsrätter. I det fallet utmärker sig också Halmstad som har ca 80 hyresrätter och 20 bostadsrätter. Vid årsskiftet fanns det ca fem miljoner bostäder i hela landet. Här kan du läsa mer.

Byggnadsbolag i Göteborg kräver pengar för hyresrätt

Ett par i Göteborg har blivit stämda av sin hyresvärd Curt Lundahl & co som hävdar att de skadat hyresrätten i huset de äger. Bolaget kan dock inte uppvisa ett besiktningsprotokoll och vill inte svara på frågor angående hyresrätten. Dessutom påpekar hyresgästerna att huset tog in rök på grund av en trasig ventilation, då uppmanade företaget paret att öppna ett fönster. Paret får nu hjälp av en processjurist på Hyesgästföreningen i Göteborg. De menar klart och tydligt att det är hyresvärden som har bevisbördan och måste kunna visa att det är hyresgästen som orsakat skadorna på hyresrätten. Läs vidare här.

Bostadsområde i Uppsala ställer in konserter

Uppsalahem hade planerat cirka 30 korta konserter utomhus i ett bostadsområde i Uppsala, nu ställs dock spelningarna in. Boende i hyresrätterna gav positiv feedback på de konserter som hann hållas tidigare. Dessvärre har Brink & Berger som höll i konserterna i Uppsala gått i konkurs på grund av coronapandemin. Liknande konserter har hållts i andra delar av landet, så som bostadsområden i Jönköping, både för bostadsrätter och hyresrätter. Privatpersoner och företag har tagit dessa initiativ med avsikt att lätta upp stämningen och sprida glädje till de människor som sitter i karantän. Uppsalahem meddelar nu alla boende i området att de tvingas ställa in alla kommande spelningar. Läs mer här.

Västerås anmäler inte överhyror

Västerås är en av de städer som inte har anmält överhyror för andrahandslägenheter. Andra hyresrättsföreningar runt om i landet, bland annat Kristianstad, Stockholm, Norrköping och Örebro har tagit sina fall vidare för att göra upp i rätten. I Västerås gäller det flera fall av hyresrätter där hyresinnehavaren har tagit alldeles för höga andrahandshyror. Sedan 1 oktober förra året infördes en ny lag kring andrahandsuthyrning av hyresrätter som säger att överhyra stramas åt. Bland annat kan du som hyr ut bli uppsagd direkt utan att förvarnas. Det är hyresrättsföreningen Mimer i Västerås som varit med om fall men ej anmält. Här kan du läsa vidare.

Kvinna betalade ej för sin hyresrätt i Örebro

Under ett år betalade en kvinna i Örebro endast fem månadshyror för sin hyresrätt. Kvinnan hade fått en god möjlighet att hyra en fyrarumslägenhet för 8 000 kronor i månaden från och med starten av 2019. Hyran betalades från januari fram till maj, sedan dess har kvinnan inte betalat. Tillslut var hyresrättsföreningen tvungen till att säga upp kontraktet när skulden uppgick till 55 000 kronor. Hyresnämnden i Örebro skall nu ta ställning till om kvinnan får rätt att flytta tillbaka eller om hon mister rättigheterna till sin hyresrätt. Det måste därför göras en utredning av hyresgästens finansiella tillstånd för att kunna avgöra om hon har resurser nog att kunna betala hyran för att bo kvar. Läs vidare här